Alex Wekema

Gemeente Noordenveld

 

‘Het mooie aan dit UCI Label is dat het niet alleen gaat om het organiseren van een grote UCI wedstrijd, het is zoveel meer dan dat.’

 

 

Hoe  kan het UCI Bike Region Label gebruikt worden om mensen meer op de fiets te krijgen?

Het UCI Bike Region Label zorgt voor bekendheid in zowel binnen als buitenland. Daarnaast is het Label belangrijk om te blijven stimuleren dat men op fiets naar werk, school of naar de winkel om de dagelijkse boodschappen te halen gaat. Want dat is zo mooi aan dit UCI Label, het gaat niet alleen om het organiseren van een grote UCI wedstrijd, maar om veel meer.

Het gaat om investeren in betere fiets infrastructuur, investeren om de risico’s in het verkeer voor de fietser te verminderen, om  kinderen veilig te leren fietsen en om een echt langjarige visie met bijbehorende budgetten beschikbaar te hebben voor de fiets(ers).  En uiteraard hoort daar een groot fiets evenement bij op een veilig en afgesloten parcours, immers zien fietsen doet fietsen.

Hoe kan de fiets zorgen voor economische spin-off?

Evenement zorgen voor spin-off, door alleen al de overnachtingen van de ploegen die deelnemen. Het publiek en supporters die aanwezig zijn bij aansprekende fietsevenementen zorgen voor omzet. Maar zoals ik net al zei, zien fietsen doet fietsen. Als ik op zondagochtend tijdens mijn wekelijks ritje met een vriendengroepje koffie met een appelgebakje neem bij de Norgerberg dan weet je al genoeg!!

Hoe ziet de toekomst van Drenthe als fietsprovincie eruit?

Die ziet er goed uit vind ik. De provincie heeft daar een belangrijke stimulerende en faciliterende rol in, en die pakken ze heel goed op. Wij als gemeente Noordenveld doen daar met veel energie aan mee.

Wat zijn jouw ambities voor Drenthe als fietsprovincie en hoe draag je daar aan bij?

Ik denk persoonlijk dat we op één onderdeel de fietser nog wel wat meer mogen faciliteren en dat is in het verkeer. In Noordenveld hebben we daar onze nek voor uitgestoken door de fiets echt op 1 te zetten. Dat betekent dat daar waar dat kan, we de fietser in de voorrang zetten. En eigenlijk is dat helemaal niet zo gek. Onze Groninger buren Leek en de Stad Groningen deden dat al.

Dan is het toch wel een beetje gek dat we dat in Drenthe nog niet doen. Dat kan beter. Verder probeer ik zelf zoveel mogelijk op de fiets te gaan naar vergaderingen, bijeenkomsten en dergelijke die ik heb vanuit mijn functie als wethouder. Dus zelf ook het goede voorbeeld te geven, zowel tijdens het werk als in mijn vrije tijd. Ik heb sinds een jaar een eigen fietsclubje in Roden, de FFFC, en in mooi Italiaans Roze maken wij elk weekend mooie tochten door de provincie.

Inschrijven

Meld je aan voor de nieuwsbrief en mis niks van de ontwikkelingen en blijf op de hoogte van de activiteiten en evenementen.

Pin It on Pinterest

Share This