Jantienus Warners

Superprestige Gieten

 

‘Drenthe staat natuurlijk al bekend als fietsprovincie, maar door het label wordt er nog extra aandacht op gevestigd. Het is nu een fietsprovincie met internationale erkenning en allure.’

 

 

Welke rol speelt het UCI Bike Region label in de profilering als fietsprovincie?

Drenthe staat natuurlijk al bekend als fietsprovincie, maar door het label wordt er nog extra aandacht op gevestigd. Het is nu een fietsprovincie met internationale erkenning en allure. Uniek in de wereld. Dit moet zoveel mogelijk uitgespeeld en benut worden.

Wat is jouw bijdrage aan het fietsen in Drenthe?

Als organisator van de Internationale Superprestige Veldrit in Gieten probeer ik om Gieten/Aa en Hunze en de Provincie Drenthe onder de aandacht te brengen van een groot publiek. Dit al gedurende 42 jaar en telkens met groot succes. 5 keer de organisatie van het Nederlands kampioenschap veldrijden en 1 keer het wereldkampioenschap veldrijden (1991) hebben Gieten mede op de kaart gezet. Als je in Nederland en bovenal ook Vlaanderen (dit jaar één van de belangrijkste doelgroepen) Gieten noemt, wordt in één adem veldrijden, dus fietsen genoemd.

Dit sterke merk kan nog meer gebruikt worden, mede omdat we jaarlijks ca. 2,5 miljoen tv-kijkers trekken. Bij alle genoemde 48 evenementen heb ik als organisator me ingezet om naast het veldrijden ook onze regio te promoten. Daarnaast zet ik me in door als vrijwilliger medewerking te verlenen bij o.a. de Jeugdtour van Assen, De Drentse Dorpenomloop, Ronde van Drenthe en het RTC Wielrennen Noord.

Wat kan het fietsen Drenthe nog meer brengen?

Doordat je Drenthe als fietsprovincie nog meer gaat uitdragen (zowel via recreatief fietsen als via evenementen) zul je meer gasten naar onze provincie trekken, waardoor de spin-off voor, met name de overnachtingen, groter wordt. In het verlengde hiervan kunnen overige recreatiebedrijven (musea/dierentuinen/pretparken) hier een graantje van meepikken. Zeker is dat wanneer mensen eenmaal in Drenthe zijn geweest, ze nog een keertje terug zullen komen.

Hoe kan de fiets zorgen voor economische spin-off?

Door het aanbieden van leuke arrangementen kun je mensen trekken en kan de economische spin-off gaan floreren. Een arrangement moet dan wel meer inhouden dan enkel overnachting/eten en het aanbieden van fietsroutes. Minimaal extra aan te bieden: fietshuur (tourfiets maar ook MTB) inclusief e-bikes en een bezoek aan naar keuze uit bijvoorbeeld dierentuin/museum/pretpark/belevenispark en/of MTB-clinics. Hiervoor moeten samenwerkingsverbanden ontstaan (horeca/fietsverhuur/parken/musea). Dus een uitgebreider pakket om het aantrekkelijker te maken voor de gast.

Hoe kan het UCI Bike Region Label gebruikt worden om mensen meer op de fiets te krijgen?

Te beginnen met de scholen. Maak dat ouders hun kinderen niet met de auto naar school brengen maar dit op de fiets te laten doen, zeker in de dorpen en de kleinere steden. Hierdoor stimuleer je dat kinderen ook frequenter gaan fietsen. Via de scholen kan de fiets ook meer gericht worden benoemd, bijvoorbeeld door clinics en verkeerslessen.

Jaarlijks kunnen de kinderen nu al een fietsdiploma behalen. Hier blijft het veelal bij, maar in mijn optiek is hier zeker meer uit te halen. Ook werkgevers kunnen gestimuleerd worden om hun medewerkers meer op de fiets te laten komen, bijvoorbeeld door het instellen van een fietspremie en geen kilometervergoeding meer te betalen.

Wat zijn jouw ambities voor Drenthe als fietsprovincie en hoe draag je daar aan bij?

Door het blijven organiseren van grote fietsevenementen het dorp (Gieten) en de provincie Drenthe onder de aandacht te brengen van een breed publiek. De afgelopen jaren horen we terug van hoteleigenaren waar we tijdens onze evenementen gasten hebben ondergebracht dat vele gasten het voorjaar of de zomer er op nog eens een weekendje of weekje terug komen om Drenthe per fiets te ontdekken. Door de gasten bij vertrek een pakketje met de arrangementen mee te geven kan dit meer worden gestimuleerd.

Daarnaast kunnen wij als organisatie via sociale media in de aanloop van ons evenement de UCI Bike Region Label en de arrangementen meer onder de aandacht brengen gekoppeld aan het oergevoel dat je als gast in Drenthe krijgt. (fietsen door de oerbossen en langs de oerhunebedden etc. / de veldrit brengt ook een oergevoel met zich mee: baggeren door de Drentse (oer-)modder en zand en dat ook nog eens in het Unesco Geopark).

We hebben dus naast het UCI Label ook nog eens het Unesco Geopark label in onze regio. Deze twee componenten zijn sterk genoeg om (nieuwe) gasten te trekken mits het op de juiste wijze onder de aandacht wordt gebracht en goede arrangementen worden aangeboden.

Inschrijven

Meld je aan voor de nieuwsbrief en mis niks van de ontwikkelingen en blijf op de hoogte van de activiteiten en evenementen.

Pin It on Pinterest

Share This