Mieke Zijl

SportDrenthe

Waarom is het UCI Bike Region Label goed voor Drenthe?

Het label helpt Drenthe internationaal op de kaart te zetten en dan met name de fietsliefhebbers die de wereld rijk is. Daarnaast is het een label om als provincie trots op te zijn en inspireert het tot verdere ontwikkeling en het bevestigt dat de koers die is ingezet om Drenthe als fietsprovincie op de kaart te zetten klopt.

Wat is jouw bijdrage aan het fietsen in Drenthe en wat zijn jouw ambities voor Drenthe als fietsprovincie?

De fiets is een prima middel (duurzaam en gezond) om je door de provincie te verplaatsen, of dat nu is omdat je naar het werk of school moet of om lekker te ontspannen. Kortom, het fietsgebruik onder de Drent vergroten is een uitdaging. Met programma’s als ‘op fietse naar school’ en ‘op fietse naar werk’ proberen we de mensen bewust te laten worden van het gemak en de mogelijkheden tot fietsgebruik en stimuleren we hen tot het gebruik van de fiets voor hun verplaatsingen. Hier ben ik vanuit mijn werk bij SportDrenthe projectleider van.

Daarnaast heeft Drenthe een paar mooie fietsevenementen in huis en die moet je koesteren. Zorgen dat deze fietsevenementen impact hebben, zowel op economisch als maatschappelijke gebied, van elkaar leren en elkaar gebruiken is mijn bijdrage vanuit mijn rol als projectmanager Kenniscentrum Events.

De gemeente Noordenveld heeft de ambitie om fietsgemeente van Noord- Nederland te zijn.

Dit draagt natuurlijk bij aan de Drentse ambities. Als aanjager van dit programma probeer ik hier mijn steentje aan bij te dragen.

En het wordt tijd dat Drenthe, en niet alleen Drenthe maar het Noorden, zijn ambities op het gebied van evenementen laat zien. Het WK wielrennen 2023 is een dergelijk initiatief. Dit is een mooie uitdaging voor de regio. Zeker om het zo te organiseren dat de regio er ook van profiteert. Daar mag ik mij vanuit de werkorganisatie WK Wielrennen dan ook voor inzetten.

Op welke manier draagt fietsen bij aan innovatie?

Fietsen is een thema waarop geïnnoveerd kan worden. Kijk bijvoorbeeld naar de VAM-berg en de wijze waarop daar nu een fietsbeleving wordt neergezet waarbij innovatie en vernieuwing een belangrijk uitgangsput is. Als je wilt opvallen of voorop wilt lopen is het goed om te kijken hoe je innovatie op het gebied van fietsen hier kan faciliteren of kan implementeren.

Wat zijn voor jou de highlights van de fietsprovincie Drenthe?

Drenthe is de grootste sport- en beweegaccommodatie die je maar kan wensen en de fiets is een uitstekend middel om hiervan te genieten. Mooie landschappen om van te genieten, een infrastructuur die op orde is en die het mogelijk maakt om deze landschappen te ontdekken.

Hoe kan fietsen toerisme en bezoeken aan Drenthe verbeteren?

Door onderscheidend aanbod te creëren en Drenthe fietsvriendelijk in te richten. De fiets is welkom in Drenthe! Dat betekent dat er interessante en uitdagende routes zijn, denk aan de ontwikkeling nu op de VAM-berg, de aanleg van nieuwe MTB routes en de verbinding van routes zodat de fietsbeleving verlengt kan worden. Maar ook dat de verblijfsaccommodaties en horeca zo zijn ingericht dat de fiets, voor velen een zeer kostbaar bezit, goed gestald kan worden en dat horeca inspeelt op de wensen van de fietser.  En wanneer je dit ook nog slim combineert met de fietsevenementen heb je zeer aantrekkelijke arrangementen voor de fietsliefhebbers en verleng je het verblijf.

Hoe kan het UCI Bike Region Label gebruikt worden om mensen meer op de fiets te krijgen?

Het label kan goed gebruikt worden om te laten zien aan de omgeving dat Drenthe onderscheidend is op het gebied van fietsen. Dat Drenthe voorop loopt en dat Drenthe op fietsgebied veel te bieden heeft. Het kan een uitnodiging zijn aan mensen om in Drenthe te komen fietsen of om in Drenthe juist de fiets als vervoersmiddel te kiezen boven de auto, scooter etc.

Inschrijven

Meld je aan voor de nieuwsbrief en mis niks van de ontwikkelingen en blijf op de hoogte van de activiteiten en evenementen.

Pin It on Pinterest

Share This